Εκδόσεις εκτός εμπορίου


ΕΛΑΪΣ Α.Ε. 1920-1997 : Όψεις της οικονομικής της ιστορίαςΝικόλαος ΜέλιοςΛίτσα Μπαφούνη. – 1η έκδ. – Αθήνα : Ιδιωτική Έκδοση, 1997. – 80σ. · 24×17εκ.

Το λεύκωμα αυτό αποτελεί φόρο τιμής στη βιομηχανική κληρονομιά του Πειραιά και της χώρας μας αλλά και προσφορά στη γενικότερη απόπειρα μελέτης της σύγχρονης κοινωνικής και οικονομικής ιστορίας της χώρας μας. Μια προσπάθεια που η ΕΛΑΪΣ, πρώτη από τον χώρο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ενίσχυσε το 1995, καταγράφοντας την ιστορία της και διαθέτοντας το Ιστορικό Αρχείο στην επιστημονική έρευνα. Μια προσπάθεια που ολοκληρώνεται σήμερα με την παρούσα έκδοση, που βασίζεται στην βαθιά μας πεποίθηση ότι η βιομηχανική μας κληρονομιά είναι ένα σημαντικό κομμάτι της συλλογικής μας μνήμης και επηρεάζει σημαντικά τις εξελίξεις της εθνικής μας προσπάθειας για μια καλύτερη θέση μέσα στον παγκόσμιο οικονομικό καταμερισμό.Σήμερα η ΕΛΑΪΣ Α.Ε. κλείνοντας 85 χρόνια ζωής με την υποστήριξη και την τεχνογνωσία αλλά και τις ευαισθησίες της UNILEVER, είναι σε θέση όχι μόνο να κατέχει τη θέση του ηγέτη σε εθνικό επίπεδο, αλλά και να διεκδικεί διακρίσεις στο ευρωπαϊκό και το διεθνές στερέωμα, στηριζόμενη όμως πάντα στην ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων της, στους εργαζομένους της αλλά και την αγάπη του καταναλωτικού της κοινού. […]

Σπύρος Δεσύλλας, Πρόεδρος ΕΛΑΪΣ – UNILEVER, Πρόεδρος Ομίλου Εταιρειών Unilever στην Ελλάδα.

 

Λιβαδειά (19ος – 20ός αιώνας) : Όψεις της κοινωνικής και οικονομικής ιστορίας της πόλης Νικόλαος Μέλιος. – 1η έκδ. – Λιβαδειά : Δήμος Λεβαδέων, 1997. – 32σ. · 24×17εκ.

Με επιδίωξη την τόνωση του ενδιαφέροντος για την ιστορία της Λιβαδειάς, την καταγραφή και την κοινοποίηση της στην τοπική κοινωνία και τους ερευνητές, προχωρήσαμε στην παρούσα έκδοση. Πρόκειται για μια επιλογή και παρουσίαση ιστορικών δεδομένων με έμφαση στο 19ο και τον 20ο αιώνα. Η έκδοση περιλαμβάνει χρονολόγιο από την αρχαιότητα έως σήμερα, εντυπώσεις των περιηγητών από τη Λιβαδειά για την περίοδο από το 15ο μέχρι το 19ο αιώνα, εξέχουσες μορφές της πόλης, κοινωνικοοικονομικά στοιχεία για το τέλος του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα, από όπου σχηματίζεται μια πιο συγκεκριμένη εικόνα για το πρόσφατο παρελθόν της πόλης. Το τεύχος αυτό ενισχύει και συμπληρώνει πρωτοβουλίες του Δήμου Λιβαδειάς όπως το Συμπόσιο με τίτλο “Η Λιβαδειά χθες – σήμερα – αύριο” και η έκθεση ιστορικών τεκμηρίων, αρχειακού και φωτογραφικού υλικού, το Σεπτέμβρη του 1997. Κεντρικός μας στόχος είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Λιβαδειάς, στόχος που ενισχύεται από τα έργα προστασίας και αναβάθμισης της Κρύας, την αναστήλωση του Κάστρου, την αναπαλαίωση των βιομηχανικών και αρχιτεκτονικών μνημείων, την προβλεπόμενη λειτουργία εκθεσιακών χώρων με αρχαιολογικά ευρήματα, λαογραφικά στοιχεία και τη δημιουργία ιστορικού αρχείου στην πόλη μας. […]

Χρήστος Παλαιολόγος, Δημάρχος Λεβαδέων

 

Κωπαΐδα: Μια περιήγηση στο χώρο και τον χρόνο  / Συλλογικό έργο: Μαρία Γρυπάρη, Χαρίκλεια Κοιλάκου, Έλενα Κουντούρη, Νίκος Μέλιος, Απόστολος Παπαδόπουλος – 1η έκδ. – Αθήνα : DIAN A.E., 1999. – 64σ.

Ξεκινώντας από την παραδοχή ότι τα μνημεία ζωντανεύουν με το βλέμμα του επισκέπτη, δημιουργήσαμε αυτό το μικρό βιβλίο, που επιχειρεί ένα ταξίδι στο χρόνο και στοχεύει στη συνοπτική και συνάμα σφαιρική θεώρηση των θεμάτων που αφορούν στην Κωπαΐδα. Προτείνει μια μακρά περιδιάβαση στο χώρο και το χρόνο. Οργανωμένο σε δύο αυτόνομες θεματικές ενότητες, παρέχει την ελευθερία στον αναγνώστη-επισκέπτη να κινηθεί -στο βιβλίο και στο χώρο- με βάση τις δικές του προτιμήσεις. Επιθυμεί να αποτελέσει μια ελκυστική πηγή γνώση για τον απλό επισκέπτη, αλλά και ένα εργαλείο για πιο εξειδικευμένο κοινό που θέλει να εμβαθύνει ακόμη περισσότερο με επιλεγμένη βιβλιογραφία. Ακόμη, εφοδιασμένο με άφθονο φωτογραφικό υλικό ελπίζουμε ότι θα αποτελεί συνεχή πρόκληση για περιήγηση στο χώρο και το χρόνο, ευρύτερη και βαθύτερη. Η παρουσίαση αυτή είναι προϊόν μιας πολύχρονης, συλλογικής και επίπονης προσπάθειας. Στόχος όλων αυτών που εργάστηκαν για την έκδοσή του ήταν η κοινοποίηση των ερευνητικών τους αναζητήσεων στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Το τελικό αποτέλεσμα πιστεύουμε ότι θα συμβάλλει στη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η παρούσα έκδοση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος DE RE INDUSTRIAE 2000.

Από το εισαγωγικό σημείωμα των συγγραφέων




ΤΙΤΑΝ 100 χρόνια / Νίκος ΜέλιοςΕυαγγελία Μπαφούνη · επιμέλεια Νίκος ΜέλιοςΕυαγγελία Μπαφούνη. – 1η έκδ. – Αθήνα : ΤΙΤΑΝ Α.Ε. – Ινστιτούτο Μελέτης της Τοπικής Ιστορίας και της Ιστορίας των Επιχειρήσεων (Ι.Μ.Τ.Ι.Ι.Ε.), 2002. – 188σ. · 28×24εκ.

Όταν αρχίσαμε να σχεδιάζουμε τις εκδηλώσεις του εορτασμού της εκατονταετηρίδας, πρώτο μας μέλημα ήταν να διασώσουμε και να οργανώσουμε το Ιστορικό Αρχείο της Εταιρίας, με άλλα λόγια να καταγράψουμε την ιστορία της. Την επιστημονική εποπτεία της υλοποίησης αυτού του έργου ανέλαβε το Ιστορικό Αρχείο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πενεπιστημίου Αθηνών. Μετά από δύο ολόκληρα χρόνια συλλογικής εργασίας, είμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα αυτού του ερευνητικού προγράμματος που περιλαμβάνει τεκμηριωτικά στοιχεία και σπάνιο αρχειακό υλικό για την ιστορία της Εταιρίας. Η έκδοση που κρατάτε στα χέρια σας θα σας δώσει την ευκαιρία μιας σύντομης αλλά περιεκτικής ξενάγησης σε μια ελληνική βιομηχανία που διατηρεί επί 100 χρόνια τη φιλοσοφία και τις αρχές της. […]

Ανδρέας Λ. Κανελλόπουλος, Πρόεδρος του Δ.Σ.


notos com: Μια ιστορία του ελληνικού εμπορίου 1870 – 2003 Νίκος ΜέλιοςΕυαγγελία Μπαφούνη . – 1η έκδ. – Αθήνα: NOTOS COM ΣΥΜΕΤΟΧΕΣ ΑΕΒΕ, 2003. – 172σ. · 29×25εκ.

Στο λεύκωμα αποτυπώνεται ακόμη η εξέλιξη και άλλων, σχετικών με το εμπόριο κλάδων, όπως η διαφήμιση. Οι εταιρίες αυτές, πρωτοπόρες στην Ελλάδα, αντελήφθησαν από πολύ νωρίς την σημασία που έχει η προβολή των προϊόντων ως μέσου προσέλκυσης πελατών.Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι όλα τα παραπάνω παρουσιάζονται σε μια ιδιαίτερα επιμελημένη έκδοση, η οποία περιλαμβάνει και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.Το λεύκωμα για τα 130 χρόνια ιστορίας των εταιριών της Notos Com αποτυπώνει το επιτυχημένο παρελθόν μιας μεγάλης εταιρίας, το οποίο αποτελεί τον οδηγό για ένα ακόμη πιο επιτυχημένο μέλλον. Ένα μέλλον που θα συνεχίσει να συνδέεται στενά και να καθρεφτίζει την εμπορική ζωή της πόλης μας.

Ντόρα Μπακογιάννη, Δήμαρχος Αθηνών


100 χρόνια ΜΙΝΕΡΒΑ / Νικόλαος ΜέλιοςΕυαγγελία Μπαφούνη · επιμέλεια Νικόλαος ΜέλιοςΕυαγγελία Μπαφούνη. – 1η έκδ. – Πειραιάς : ΜΙΝΕΡΒΑ Α.Ε., Ινστιτούτο Μελέτης της Τοπικής Ιστορίας και της Ιστορίας των Επιχειρήσεων (Ι.Μ.Τ.Ι.Ι.Ε.), 2004. – 180σ. · 28×24εκ.

Μετά από ένα και πλέον χρόνο σκληρής δουλειάς έχετε στα χέρια σας ένα ιστορικό λεύκωμα που καταγράφει αναλυτικά και τεκμηριωμένα την πορεία της Εταιρείας μας μέσα στο χρόνο, αναλύει διεξοδικά το οικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε και αποδίδει φόρο τιμής στους ιδρυτές και τους μετόχους της, τους εργαζόμενους και τα στελέχη της αλλά και ιδιαίτερα στο καταναλωτικό κοινό που την στήριξε και την εμπιστεύτηκε για τόσα πολλά χρόνια. Αυτές τις μακρόχρονες δυνατές ανθρώπινες σχέσεις εμπιστοσύνης και αξίες έρχεται ο εορτασμός της εκατονταετηρίδας να τιμήσει και να ενδυναμώσει ακόμη περισσότερο.Το Δ.Σ. της Εταιρείας και εγώ προσωπικά, θα θέλαμε να εκφράσουμε τις πιο θερμές μας ευχαριστίες σε όλους τους συντελεστές αυτής της προσπάθειας: τους ιστορικούς που ανέλαβαν το δύσκολο έργο της συλλογής και αξιολόγησης των ιστορικών τεκμηρίων αλλά και της συγγραφής των κειμένων, τους επιμελητές της έκδοσης και όλες τις προσωπικότητες και τους φορείς που μας διέθεσαν το πολύτιμο αρχειακό και φωτογραφικό τους υλικό.

Γεώργιος Κωστιάνης, Διευθύνων Σύμβουλος

 

75 χρόνια Παπαστράτος (1931-2006) – Εταιρία της Philip Morris International / Νίκος ΜέλιοςΕυαγγελία Μπαφούνη · επιμέλεια Νικόλαος ΜέλιοςΕυαγγελία Μπαφούνη. – 1η έκδ. – Αθήνα : Παπαστράτος – Εταιρία της Philip Morris International, 2006. – 192σ· 29×25εκ.

Η τιμητική πρόσκληση της Philip Morris να γράψω δυο λόγια με την ευκαιρία της έκδοσης αυτού του βιβλίου, υποθέτω ότι οφείλεται και στο γεγονός ότι ήμουν ο τελευταίος από τα μέλη της οικογένειας, που διετέλεσε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της “ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΑΒΕΣ”.Στα τριάντα πέντε χρόνια δουλειάς μου στην ΠΑΒΕΣ (έτσι λέγαμε την εταιρεία οι παλιοί) πολύ νωρίς ανέλαβα διοικητικές ευθύνες. Το 1975, ο αείμνηστος πρόεδρος μας, Τάσος Παπαστράτος, με τίμησε ζητώντας μου να τον εκπροσωπήσω, υπογράφοντας την πρώτη μας σύμβαση με τη Philip Morris για την παραγωγή του Marlboro στην Ελλάδα. Για την Εταιρεία μας, που είχε τους Άσσους και άλλα ισχυρά σήματα στην ελληνική αγορά, τα διλήμματα ήταν πολλά, ως προς το κατά πόσον θα έπρεπε να προχωρήσουμε σε μια τέτοια συμφωνία. Πολύ σύντομα όμως, άρχισε να διαφαίνεται ότι τα θετικά αποτελέσματα υπερτερούσαν κατά πολύ των αρνητικών επιπτώσεων. Η προηγμένη τεχνογνωσία (know-how) της Philip Morris, που άμεσα αποκομίσαμε αποτέλεσε αυτόματα ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα και για τα δικά μας σήματα. Η αυξητική τάση που σημείωνε το Marlboro διεθνώς, σε συνδυασμό με τη συμβολή της δυναμικότητας του εμπορικού δικτύου των αντιπροσώπων μας σε όλη την Ελλάδα συνετέλεσε, όχι μόνο στη διατήρηση της πρώτης μας θέσης στην ελληνική αγορά, αλλά και στην οικονομική ενδυνάμωσή μας, με αποτέλεσμα η ΠΑΒΕΣ να γίνει, στα χρόνια του ’90, μια από τις πιο κερδοφόρες ελληνικές βιομηχανίες. Η τόσο επιτυχημένη και για τις δυο πλευρές συνεργασία κράτησε πάνω από είκοσι πέντε χρόνια μέχρις ότου ήρθε η στιγμή για “το πάντρεμα”, το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η φυσική εξέλιξη ενός δοκιμασμένου αρραβώνα… Δε μένει λοιπόν παρά -με την ευκαιρία του εορτασμού των 75 χρόνων της ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΑΒΕΣ- να ευχηθώ τα μελλοντικά χρόνια της να είναι πολλά και εξίσου επιτυχημένα.

Τάσος Αβέρωφ

 

80 χρόνια Shell Hellas : 1926 – 2006 / Συλλογικό έργο, Γιώργος ΚωστελένοςΝίκος ΜέλιοςΕυαγγελία ΜπαφούνηΑπόστολος Παπαδόπουλος · επιμέλεια Νίκος Μέλιος,Ευαγγελία Μπαφούνη. – 1η έκδ. – Αθήνα : Ινστιτούτο Μελέτης της Τοπικής Ιστορίας και της Ιστορίας των Επιχειρήσεων (Ι.Μ.Τ.Ι.Ι.Ε.)Shell Hellas Α.Ε., 2006. – 250σ. · 29×24εκ.

Τα πετρελαιοειδή και η ενέργεια, γενικότερα, αποτελούν έναν από βασικούς τομείς της σύγχρονης ανάπτυξης.Η διαχρονική διεθνής πορεία της Shell, που τεκμηριώνεται με σημαντικά ιστορικά στοιχεία, συνδέεται έτσι με την εξέλιξη και τους σταθμούς – ορόσημο της σύγχρονης παγκόσμιας ανάπτυξης. Η παρουσία και εξέλιξη της Shell στην Ελλάδα, που περιγράφεται στο λεύκωμα αυτό, πηγαίνει βήμα – βήμα με την πορεία της χώρας μας παλαιότερα προς την εκβιομηχάνιση και τώρα προς τον εκσυγχρονισμό της. Η παρουσία της Shell στην Ελλάδα τοποθετείται πριν από 80 χρόνια. Η καινοτομία και η τεχνογνωσία της, σε παγκόσμιο επίπεδο, σαν μεγάλη διεθνής εταιρεία, έχουν πολλά ακόμη να προσφέρουν στη χώρα μας, τόσο στον τομέα της ενέργειας στον οποίο δραστηριοποιείται, όσο και ευρύτερα στον τομέα της επιχειρηματικής νοοτροπίας, στρατηγικής και πρακτικής.

Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Πρόεδρος ΣΕΒ

 

85 χρόνια ΕΛΑΪΣ / Νίκος ΜέλιοςΕυαγγελία Μπαφούνη · επιμέλεια Νίκος ΜέλιοςΕυαγγελία Μπαφούνη. – 1η έκδ. – Πειραιάς : Ινστιτούτο Μελέτης της Τοπικής Ιστορίας και της Ιστορίας των Επιχειρήσεων (Ι.Μ.Τ.Ι.Ι.Ε.), 2006. – 236σ. · 32×24εκ.

Το λεύκωμα αυτό αποτελεί φόρο τιμής στη βιομηχανική κληρονομιά του Πειραιά και της χώρας μας αλλά και προσφορά στη γενικότερη απόπειρα μελέτης της σύγχρονης κοινωνικής και οικονομικής ιστορίας της χώρας μας. Μια προσπάθεια που η ΕΛΑΪΣ, πρώτη από τον χώρο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ενίσχυσε το 1995, καταγράφοντας την ιστορία της και διαθέτοντας το Ιστορικό Αρχείο στην επιστημονική έρευνα. Μια προσπάθεια που ολοκληρώνεται σήμερα με την παρούσα έκδοση, που βασίζεται στην βαθιά μας πεποίθηση ότι η βιομηχανική μας κληρονομιά είναι ένα σημαντικό κομμάτι της συλλογικής μας μνήμης και επηρεάζει σημαντικά τις εξελίξεις της εθνικής μας προσπάθειας για μια καλύτερη θέση μέσα στον παγκόσμιο οικονομικό καταμερισμό. Σήμερα η ΕΛΑΪΣ Α.Ε. κλείνοντας 85 χρόνια ζωής με την υποστήριξη και την τεχνογνωσία αλλά και τις ευαισθησίες της UNILEVER, είναι σε θέση όχι μόνο να κατέχει τη θέση του ηγέτη σε εθνικό επίπεδο, αλλά και να διεκδικεί διακρίσεις στο ευρωπαϊκό και το διεθνές στερέωμα, στηριζόμενη όμως πάντα στην ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων της, στους εργαζομένους της αλλά και την αγάπη του καταναλωτικού της κοινού.

Σπύρος Δεσύλλας, Πρόεδρος ΕΛΑΪΣ – UNILEVER, Πρόεδρος Ομίλου Εταιρειών Unilever στην Ελλάδα.

 

100 χρόνια Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας Ευαγγελία ΜπαφούνηΝίκος Μέλιος · επιμέλεια Ευαγγελία ΜπαφούνηΝίκος Μέλιος. – 1η έκδ. – Πειραιάς : Ινστιτούτο Μελέτης της Τοπικής Ιστορίας και της Ιστορίας των Επιχειρήσεων (Ι.Μ.Τ.Ι.Ι.Ε.)Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας, 2006. – 196σ. · 28×24εκ.

Τα αρχεία και η ιστορία των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων και κατ’ επέκταση η ιστορία της φιλανθρωπίας συγκεντρώνουν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των ιστορικών στις μέρες μας.Η μελέτη της ιστορίας της φιλανθρωπίας συμβάλλει στην ολοκλήρωση του ψηφιδωτού που ονομάζεται γενική ιστορία, καθώς μας πληροφορεί για όψεις της καθημερινότητας, της κοινωνικής διαστρωμάτωσης και συνείδησης, αλλά και της νοοτροπίας της αστικής τάξης στα πρώτα βήματα της αστικοποίησής της. Συγχρόνως όμως μας αποκαλύπτει όψεις των κοινωνικών μεταλλαγών που συντελούνται στην Ελλάδα στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα.Η συγγραφή της ιστορίας του Χατζηκυριακείου Ιδρύματος αποτελεί από μόνη της ένα πολύ μεγάλο εγχείρημα. Γιατί η ιστορία του Ιδρύματος είναι ταυτόχρονα πολλές παράλληλες ιστορίες: η ιστορία της φιλανθρωπίας, η ιστορία των νοοτροπιών, η ιστορία της ίδιας της πόλης.Δεν πρέπει να θεωρηθεί τυχαίο το γεγονός ότι ένα από τα μεγαλύτερα φιλανθρωπικά ιδρύματα του νέου ελληνικού κράτους δημιουργείται στην κατεξοχήν πόλη της βιομηχανίας, τον Πειραιά.Στις βιομηχανικές πόλεις άλλωστε, το έδαφος είναι εξαιρετικά γόνιμο για την ανάπτυξη της φιλανθρωπίας, η οποία αποτελεί στην ουσία βαλβίδα εκτόνωσης των κοινωνικών ανισοτήτων.Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων του, να οργανώσει Ιστορικό Αρχείο και να προχωρήσει στην παρούσα έκδοση, αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην προσπάθεια καταγραφής και μελέτης της φιλανθρωπίας στον Πειραιά και προπομπό για την ίδρυση μόνιμης έκθεσης ιστορικών τεκμηρίων για την ιστορία του Ιδρύματος και της φιλανθρωπίας.

Ευαγγελία Μπαφούνη – Νίκος Μέλιος


25 χρόνια ΔΕΠΑΝΟΜ: Επετειακό λεύκωμα / επιμέλεια: Ινστιτούτο Μελέτης της Τοπικής Ιστορίας και της Ιστορίας των Επιχειρήσεων (Ι.Μ.Τ.Ι.Ι.Ε.), – 1η έκδ. – Αθήνα :  2003. – 60σ. · 29×24εκ.

Στο έργο αυτό, η ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε. στα 25 χρόνια λειτουργίας της, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο, έχοντας την ευθύνη υλοποίησης της πολιτικής του κράτους για την παροχή του υψηλότερου δυνατού επιπέδου εγκαταστάσεων υγείας. Παίζει ενεργό ρόλο στην κατασκευή νέων μονάδων υγείας, στον εκσυγχρονισμό των υπαρχουσών υποδομών και στην αναβάθμιση του εξοπλισμού τους.

Δημήτρης Αβραμόπουλος, Υπουργός Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης


60 χρόνια Fourlis / Νίκος Μέλιος, Ευαγγελία Μπαφούνη · επιμέλεια Νίκος Μέλιος, Ευαγγελία Μπαφούνη. – 1η έκδ. – Αθήνα : Fourlis A.E. Συμμετοχών, Εκδοτικός Οίκος ΜΕΛΙΣΣΑ, Ινστιτούτο Μελέτης της Τοπικής Ιστορίας και της Ιστορίας των Επιχειρήσεων (Ι.Μ.Τ.Ι.Ι.Ε.), 2010. – 160σ. · 29×24εκ.

Η ιστορία μιας επιχείρησης είναι η ιστορία των ανθρώπων της. Εκείνων που εμπνεύστηκαν και εκείνων που υλοποίησαν: δεκάδων, εκατοντάδων, χιλιάδων ανθρώπων που εργάστηκαν σκληρά για να βελτιώσουν το επίπεδο ζωής τους μέσα από την κοινή προσπάθεια.

Βασίλης Φουρλής, Πρόεδρος Δ.Σ. Fourlis A.E. Συμμετοχών


40 χρόνια ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) / επιμέλεια: Ι.Μ.Τ.Ι.Ι.Ε., Γεώργιος Μέλιος, Δήμητρα Σαμίου. – 1η έκδ. – Αθήνα: ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ), 2012. – 148σ. · 30×30εκ.

Το επετειακό λεύκωμα το οποίο σχεδιάστηκε για τον εορτασμό των 40 χρόνων της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, αποτελείται από τεκμηριωμένα κείμενα, μέσα από τα οποία καταγράφεται η πορεία της Εταιρείας σε διακριτές χρονικές περιόδους, ενώ ταυτόχρονα εμπλουτίζεται με πλούσιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, αδιάσειστο μάρτυρα της ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας διαδρομής της. Η ιστορία της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ αποτελεί μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περίπτωση για την ελληνική οικονομική ιστορία. Αποτυπώνει γλαφυρά τη διαδικασία μετάβασης από το εμπόριο στη βιομηχανία, την ενσωμάτωση κλάδων της ελληνικής οικονομίας στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, αλλά και την ιδιαίτερη συμβολή των προσωπικοτήτων στη χάραξη επιχειρηματικών στρατηγικών, που άλλαξαν την ροή των γεγονότων στη χώρα μας, ανοίγοντας νέες επιχειρηματικές προοπτικές.

Ινστιτούτο Μελέτης της Τοπικής Ιστορίας & της Ιστορίας των Επιχειρήσεων


60 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΛΙΣΣΑ

 Εκδοτικός Οίκος ΜΕΛΙΣΣΑ: 60 χρόνια στο χώρο του βιβλίου / Συντονισμός έκδοσης: Αθηνά Ραγιά – Ινστιτούτο Μελέτης της Τοπικής Ιστορίας και της Ιστορίας των Επιχειρήσεων (Ι.Μ.Τ.Ι.Ι.Ε.) . – 1η έκδ. – Αθήνα : Εκδοτικός Οίκος ΜΕΛΙΣΣΑ, 2013. – 122σ. · 24×17εκ.

 Επί έξι δεκαετίες, ο Εκδοτικός Οίκος ΜΕΛΙΣΣΑ παρακολουθεί ανελλιπώς τις τεχνολογικές εξελίξεις στο χώρο της τυπογραφίας. Εμμένοντας στην ποιότητα και ακολουθώντας συνετή εκδοτική πολιτική, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ελληνικής εκδοτικής πραγματικότητας κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Σε αυτή την 60χρονη εκδοτική της περιπέτεια, η ΜΕΛΙΣΣΑ συνεργάζεται με σημαντικούς μελετητές και προσωπικότητες του πνευματικού κόσμου της χώρας, καθώς και με μεγάλους εκδοτικούς οίκους του εξωτερικού. Σταδιακά εξειδικεύεται στους τομείς της ιστορίας, της λαϊκής τέχνης, του πολιτισμού, της αρχιτεκτονικής, των εικαστικών τεχνών και της αρχαιολογίας. Πρωτοπορώντας, δημιουργεί εκδοτικές επιτυχίες, αποσπά βραβεύσεις και προβάλλει τον ελληνικό πολιτισμό.


111 χρόνια ΜΙΝΕΡΒΑ / Νίκος Μέλιος, Ευαγγελία Μπαφούνη · επιμέλεια Γεώργιος Μέλιος. – 1η έκδ. – Αθήνα: ΜΙΝΕΡΒΑ Α.Ε., Ινστιτούτο Μελέτης της Τοπικής Ιστορίας και της Ιστορίας των Επιχειρήσεων (Ι.Μ.Τ.Ι.Ι.Ε.), 2015. – 162σ. · 32×24εκ.

Το 2004, συμμετέχοντας στο σχεδιασμό του εορτασμού των 1000 χρόνων της ΜΙΝΕΡΒΑ Α.Ε., όλοι μας πιστεύαμε ότι εκείνη η στιγμή αποτελούσε το σημαντικότερο ορόσημο στην ιστορία της Εταιρείας μας. Κανείς δεν τολμούσε να ονειρευτεί έναν επόμενο εορτασμό. Κάποιοι απλώς το «ψελίσαμε» ευχόμενοι τη μακροημέρευση της Εταιρείας και την ευόδωση ων επιχειρηματικών μας προσπαθειών. Σήμερα, έντεκα χρόνια μετά, είμαστε ευτυχείς που εορτάζουμε τα 111 χρόνια της ΜΙΝΕΡΒΑ Α.Ε. και αυτή μας η κρυφή ελπίδα γίνεται πραγματικότητα. Η συλλογή και επίμονη προσπάθειά μας παρουσιάζει μια Εταιρεία ανανεωμένη, οικονομικά εύρωστη, επιχειρηματικά δυναμική και κοινωνικά υπεύθυνη, με σημαντική συμβολή στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία.

Γιάννης Μπούρας, Διευθύνων Σύμβουλος


Ενδεικτικά αποκόμματα τύπου