Το Ινστιτούτο Μελέτης της Τοπικής Ιστορίας και της Ιστορίας των Επιχειρήσεων Α.Μ.Κ.Ε (Ι.Μ.Τ.Ι.Ι.Ε.) τηρεί όλα τα μέτρα και τις υποχρεώσεις που αφορούν στην εφαρμογή των διατάξεων του Νόμου 4808/2021 και ειδικότερα το Μέρος ΙΙ, με τίτλο «Υιοθέτηση μέτρων και ρυθμίσεις για την παρενόχληση και τη βία στην εργασία», για την πρόληψη και την αντιμετώπιση κάθε μορφής βίας και παρενόχλησης – συμπεριλαμβανομένης της βίας και παρενόχλησης λόγω φύλου καθώς και της σεξουαλικής παρενόχλησης.

Με το Νόμο 4808/2021 και συγκεκριμένα με τα άρθρα 2 έως 23 κυρώθηκε η Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας.

Το Ι.Μ.Τ.Ι.Ι.Ε. στο πλαίσιο της υπεύθυνης λειτουργίας του έχει ήδη προσυπογράψει τη Χάρτα Διαφορετικότητας για τις Ελληνικές Επιχειρήσεις από τον Οκτώβριο του 2021.

1. Σκοπός

Σκοπός της παρούσας Πολιτικής είναι η δημιουργία και εδραίωση ενός περιβάλλοντος εργασίας το οποίο σέβεται, προωθεί και διασφαλίζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και το δικαίωμα κάθε προσώπου σε έναν κόσμο εργασίας χωρίς διακρίσεις, βία και παρενόχληση.

Το Ι.Μ.Τ.Ι.Ι.Ε. δηλώνει ότι αναγνωρίζει πλήρως, σέβεται και προστατεύει το δικαίωμα κάθε εργαζόμενου/ης σε ένα εργασιακό περιβάλλον χωρίς βία και παρενόχληση και ότι δεν ανέχεται ουδεμία τέτοια συμπεριφορά, οποιασδήποτε μορφής από οποιοδήποτε πρόσωπο.

2. Η παρούσα πολιτική υιοθετείται σύμφωνα με τα άρθρα 9 και 10 του ν. 4808/2021 και την κατ’ εφαρμογή αυτών κανονιστική νομοθεσία και καταλαμβάνει τα πρόσωπα της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 4808/2021.  

Α. Πρόληψη και καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία

α. Το Ι.Μ.Τ.Ι.Ι.Ε. προβαίνει σε εκτίμηση των κινδύνων βίας και παρενόχλησης στην εργασία.

β. Το Ι.Μ.Τ.Ι.Ι.Ε. λαμβάνει μέτρα για την πρόληψη, τον έλεγχο, τον περιορισμό και την αντιμετώπιση των κινδύνων αυτών, καθώς και για την παρακολούθηση τέτοιων περιστατικών ή μορφών συμπεριφοράς, επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή στη βία και παρενόχληση, σεβόμενο την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και λειτουργώντας πάντα με εμπιστευτικότητα.

γ. Το Ι.Μ.Τ.Ι.Ι.Ε. ενημερώνει και ευαισθητοποιεί το προσωπικό και τους συνεργάτες του σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους βίας και παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο και τα σχετικά μέτρα πρόληψης και προστασίας επί τέτοιων περιστατικών. Ενημερώνει επίσης ως προς τα στοιχεία επικοινωνίας των αρμόδιων διοικητικών αρχών.

δ. Το Ι.Μ.Τ.Ι.Ι.Ε. παρέχει πληροφορίες για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των εργαζομένων και του εργοδότη, καθώς και των ατόμων που ασκούν το διευθυντικό δικαίωμα ή εκπροσωπούν τον εργοδότη, στο μέτρο και στον βαθμό της δικής τους ευθύνης, σε περίπτωση εκδήλωσης ή αναφοράς ή καταγγελίας τέτοιων περιστατικών, καθώς και για τη σχετική διαδικασία.

ε. Το Ι.Μ.Τ.Ι.Ι.Ε. ενημερώνει ως προς τις συνέπειες μη συμμόρφωσης στο πλαίσιο της σχέσης απασχόλησης, όπως αυτές προβλέπονται στον ν. 4808/2021.

στ. Το Ι.Μ.Τ.Ι.Ι.Ε. ενημερώνει σχετικά με τη διαδικασία καταγγελίας περιστατικών βίας και παρενόχλησης.

ζ. Το Ι.Μ.Τ.Ι.Ι.Ε. έχει ορίσει ως αρμόδιο πρόσωπο αναφοράς, το οποίο θα καθοδηγεί και θα ενημερώνει για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας και παρενόχλησης στην εργασία τον νόμιμο εκπρόσωπό του, στον οποίο μπορούν να απευθύνονται προσωπικό και συνεργάτες για τα σχετικά θέματα. Το πρόσωπο αυτό μεριμνά για την δημιουργία ασφαλών και προσβάσιμων διαύλων επικοινωνίας για την υποδοχή των καταγγελιών, καθοδηγεί και ενημερώνει τους εργαζομένους, ανεξαρτήτως εάν του απευθύνονται με αφορμή περιστατικό ή καταγγελία για περιστατικό βίας και παρενόχλησης ή όχι, διαχειρίζεται τα όποια ζητήματα με εχεμύθεια, εμπιστευτικότητα και σεβασμό στα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα.

η. Το Ι.Μ.Τ.Ι.Ι.Ε. διασφαλίζει, κατά το δυνατόν, την προστασία της απασχόλησης και την υποστήριξη εργαζομένων θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, με κάθε πρόσφορο μέσο ή εύλογη προσαρμογή.

Β. Διαδικασία υποδοχής και εξέτασης καταγγελιών

  • Υποδοχή Καταγγελιών.
  • Έρευνα και εξέταση των καταγγελιών με αμεροληψία και προστασία της εμπιστευτικότητας και των προσωπικών δεδομένων των θυμάτων και των καταγγελλόμενων.
  • Απαγόρευση αντιποίνων σε βάρος του θιγόμενου προσώπου.
  • Ενημέρωση για τα δικαιώματα των θιγόμενων.
  • Σύσταση συμμόρφωσης ως προς τον καταγγελλόμενο και περιγραφή των συνεπειών.
  • Συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές και παροχή σε αυτές κάθε σχετικής πληροφορίας, εφόσον ζητηθεί.
  • Καταγγελία της σχέσης απασχόλησης ή συνεργασίας σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.
  • Επανεξέταση εκτίμησης κινδύνου λαμβάνοντας υπόψη τυχόν εγγενή επικινδυνότητα που πηγάζει από τη φύση της δραστηριότητας, τη θέση εργασίας, παράγοντες όπως το φύλο και η ηλικία ή άλλα χαρακτηριστικά που αποτελούν λόγους διάκρισης, καθώς και κινδύνους που αφορούν ειδικές ομάδες εργαζομένων (π.χ. νεοπροσληφθέντες, ασκούμενοι).

Όλοι οι εργαζόμενοι και οι συνεργάτες του Ι.Μ.Τ.Ι.Ι.Ε. οφείλουν να συμμορφώνονται με την παραπάνω πολιτική.

Το Ι.Μ.Τ.Ι.Ι.Ε. δεσμεύεται να παρακολουθεί συστηματικά την επίτευξη των στόχων που θέτει στο πλαίσιο της παρούσας Πολιτικής και να αναπροσαρμόζει τη στρατηγική και τις διαδικασίες του.

Πειραιάς, 21 Νοεμβρίου 2022

Για το Ι.Μ.Τ.Ι.Ι.Ε. ο Νόμιμος Εκπρόσωπός του Νικόλαος Μέλιος

Τελευταία Νέα

2021

  • 31 Μαΐου, 2022

2020

  • 26 Νοεμβρίου, 2020

2015

  • 8 Μαρτίου, 2020

2019

  • 24 Φεβρουαρίου, 2020

2012

  • 24 Φεβρουαρίου, 2020

2011

  • 21 Φεβρουαρίου, 2020