Συμμετοχή στο UN Global Compact

0
116

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (Πειραιάς, 26 Οκτωβρίου 2020)

“Το Ινστιτούτο Μελέτης της Τοπικής Ιστορίας και της Ιστορίας των Επιχειρήσεων Α.Μ.Κ.Ε. (Ι.Μ.Τ.Ι.Ι.Ε.) Ενεργός Συμμέτοχος (Participant) του UN_Global_Compact”

Με ιδιαίτερη περηφάνια, σας ανακοινώνουμε ότι το Ινστιτούτο Μελέτης της Τοπικής Ιστορίας και της Ιστορίας των Επιχειρήσεων Α.Μ.Κ.Ε. (Ι.Μ.Τ.Ι.Ι.Ε.) είναι πλέον Ενεργός Συμμέτοχος (Participant) του UN Global Compact (Οικουμενικό Σύμφωνο του Ο.Η.Ε.). Το UN Global Compact (Οικουμενικό Σύμφωνο του Ο.Η.Ε.) είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο πρωτοβουλία εταιρικής ευθύνης στην οποία συμμετέχουν σχεδόν 12.000 επιχειρηματικοί και μη Οργανισμοί σε 140 χώρες. Το Ινστιτούτο Μελέτης της Τοπικής Ιστορίας και της Ιστορίας των Επιχειρήσεων Α.Μ.Κ.Ε. (Ι.Μ.Τ.Ι.Ι.Ε.), ως Ενεργός Συμμετέχων, δεσμεύεται και υποστηρίζει τις Δέκα Αρχές του Παγκόσμιου Συμφώνου του Ο.Η.Ε. σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, την εργασία, το περιβάλλον και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Το Ινστιτούτο Μελέτης της Τοπικής Ιστορίας και της Ιστορίας των Επιχειρήσεων Α.Μ.Κ.Ε. (Ι.Μ.Τ.Ι.Ι.Ε.), έχει τη χαρά και την τιμή να περιλαμβάνεται στους 79 υποστηρικτές του UN Global Compact στην Ελλάδα. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το UN Global Compact θα βρείτε στον σύνδεσμο: https://www.unglobalcompact.org

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (Πειραιάς, Νοέμβριος 2020)

“Το Ινστιτούτο Μελέτης της Τοπικής Ιστορίας και της Ιστορίας των Επιχειρήσεων Α.Μ.Κ.Ε. (Ι.Μ.Τ.Ι.Ι.Ε.) μέλος του Global Compact Network Hellas”

Με ιδιαίτερη περηφάνια, σας ανακοινώνουμε ότι το Ινστιτούτο Μελέτης της Τοπικής Ιστορίας και της Ιστορίας των Επιχειρήσεων Α.Μ.Κ.Ε. (Ι.Μ.Τ.Ι.Ι.Ε.) ως Ενεργός Συμμέτοχος (Participant)  του UN Global Compact (Οικουμενικό Σύμφωνο του Ο.Η.Ε.) είναι πλέον μέλος και του Global Compact Network Hellas (GCNH)Στην Ελλάδα το τοπικό δίκτυο του UNGC είναι  το Global Compact Network Hellas (GCNH). Ο ρόλος του είναι να υποστηρίξει τα ελληνικά μέλη του UNGC σε σχέση με την εφαρμογή των Δέκα Αρχών και να δημιουργήσει ευκαιρίες για συνεργίες και συλλογική δράση με ποικίλα ενδιαφερόμενα μέρη. To GCNH λειτουργούσε στην Ελλάδα από το 2008, χωρίς δική του νομική οντότητα, όταν το επιχειρηματικό μη κερδοσκοπικό σωματείο CSR HELLAS σε συνεργασία με το UNGC και το UN Development Programme (UNDP) κάλεσε τις ελληνικές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία.  To 2020 το Global Compact Network Hellas ιδρύθηκε ως αυτόνομη νομική προσωπικότητα και αριθμεί 46 μέλη.

10 ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ

ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

1. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να υποστηρίζουν και να σέβονται την προστασία των διεθνώς διακηρυγμένων ανθρώπινων δικαιωμάτων.
2. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να διασφαλίζουν ότι οι δικές τους δραστηριότητες δεν εμπλέκονται σε παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων.


ΕΡΓΑΣΙΑ

3. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να προασπίζουν το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι και την αποτελεσματική αναγνώριση του δικαιώματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

4. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να προασπίζουν την εξάλειψη κάθε μορφής καταναγκαστικής ή υποχρεωτικής εργασίας.

5. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να προασπίζουν την ουσιαστική κατάργηση της παιδικής εργασίας.

6. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να προασπίζουν την εξάλειψη κάθε διάκρισης στην εργασία και την απασχόληση.


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

7. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να ακολουθούν μια προληπτική προσέγγιση ως προς τις περιβαλλοντικές προκλήσεις.

8. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής υπευθυνότητας.

9. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη και τη διάδοση τεχνολογιών οι οποίες είναι φιλικές προς το περιβάλλον.


ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

10. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να αντιτίθενται σε κάθε μορφή διαφθοράς, συμπεριλαμβανομένου του εκβιασμού και της δωροδοκίας.