Προγράμματα για σχολεία
Το Ι.Μ.Τ.Ι.Ι.Ε. διοργανώνει δωρεάν ιστορικές περιπατητικές ξεναγήσεις/περιηγήσεις, μετά από σχετικό αίτημά τους, για σχολεία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης διαθέτοντας στους μαθητές και τους καθηγητές τους ειδικό εκπαιδευτικό υλικό. Τέτοια εκπαιδευτικά προγράμματα έχουν υλοποιηθεί για αρκετά σχολεία της Βοιωτίας και του Πειραιά.
Φωτογραφίες από ιστορική περιπατητική ξενάγηση εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών των Εκπαιδευτηρίων «ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ» στον Πειραιά στο πλαίσιο του θεσμού Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Σεπτέμβριος 2007).
Προγράμματα Εκπαίδευσης Νέων & Προγράμματα Δια Βίου Μάθησης
Το Ι.Μ.Τ.Ι.Ι.Ε. έχει συμμετάσχει στην υλοποίηση του Έργου «YOUR COASTLINE NEEDS A VOICE!» ( May-October 2013 / France, Greece, Italy, United-Kingdom) το οποίο υλοποίησε ο φορέας Μεσογειακό Κέντρο Περιβάλλοντος στο πλαίσιο του Προγράμματος «Young E Citizens for a Sustainable European Coastline».
Το Ι.Μ.Τ.Ι.Ι.Ε. παραχώρησε τους χώρους του για την υλοποίηση της δράσης «Χρήση των νέων τεχνολογιών για μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης για το μέλλον των ακτών της Ευρώπης» (30-31 Μαΐου 2013).
Το Ι.Μ.Τ.Ι.Ι.Ε. συμμετείχε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Δια Βίου Μάθησης Grundtvig “Educ-Arts” στην υλοποίηση δράσεων με στόχο τη βελτίωση της κατάρτισης των ενηλίκων και την κοινωνική ένταξη των ατόμων άνω των 50 που έχουν περιθωριοποιηθεί λόγω της ανεργίας, της φτώχειας ή συνταξιοδότησης. Το κύριο εργαλείο για το σκοπό αυτό ήταν μια σειρά μαθημάτων κατάρτισης και εργαστηρίων δημιουργικής απασχόλησης στον τομέα του πολιτισμού. Το τελικό προϊόν του Προγράμματος το οποίο σχεδίασε και ολοκλήρωσε το Aeiforum ήταν ένα Εγχειρίδιο Εκπαίδευσης Ενηλίκων για τον Πολιτισμό. Οι εταίροι οργάνωσαν μια σειρά από εργαστήρια κατάρτισης σχετικά με βασικούς πολιτιστικούς τομείς, όπως: αφήγηση (μύθος και τη δημιουργία ιστορίας), πλαστικές τέχνες (γλυπτική, κεραμική), θέατρο, κατασκευή απλών μουσικών οργάνων, εκμάθηση των χορών και παραδοσιακή κουζίνα. Για αναλυτικότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα βλέπε εδώ.
Προγράμματα Erasmus+
Το Ι.Μ.Τ.Ι.Ι.Ε., συμμετέχει σε ένα νέο Ευρωπαϊκό Έργο συγχρηματοδοτούμενο από το Πρόγραμμα της Ε.Ε. Erasmus+.
Ο τίτλος του Έργου το οποίο ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2019 και θα ολοκληρωθεί το 2021 είναι: «De nouvelles compétences pour raconter le patrimoine des ports» ( Harbor Heritage Story Telling – HHST ).
Απώτερος στόχος της προσπάθειάς μας είναι η παρουσίαση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου ανάπτυξης στρατηγικών και δράσεων που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην ανάδειξη της σημασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς των λιμανιών και των πόλεών τους, καθώς και του σημαντικού ρόλου τον οποίο δύνανται να διαδραματίσουν για την οικονομική και κοινωνική τους ανάπτυξη.
Οι ευρωπαϊκές πόλεις λιμάνια, πλούσιες σε πολιτιστική κληρονομιά, σπάνια θεωρούνται καθ’ εαυτού τουριστικοί προορισμοί. Συνήθως αποτελούν πύλες διακίνησης ανθρώπων και προϊόντων, ενώ συχνά παραμελούνται από τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, τους επαγγελματίες του τουρισμού και από τους ίδιους τους τουρίστες ως χώροι πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
Στο πλαίσιο αυτό, το Έργο Erasmus+ “Heritage Harbour Story Telling – HHST” στοχεύει στην ανάπτυξη μιας τουριστικής και κοινωνικής προσέγγισης της λιμενικής κληρονομιάς η οποία θα μπορούσε να γίνει κτήμα των κατοίκων των λιμανιών, ενισχύοντας τις κοινωνικές και πολιτισμικές δεξιότητες των επαγγελματιών και των εθελοντών που ενδιαφέρονται να συμβάλλουν στη ανάπτυξη και προβολή τους.
Στόχος του προγράμματος είναι επίσης, να καταστούν όλοι αυτοί οι ενδιαφερόμενοι Πρεσβευτές της πολιτιστικής κληρονομιάς των λιμανιών. Το Πρόγραμμα στοχεύει ακόμη, μεταξύ άλλων, στη δημιουργία ενός μεθοδολογικού οδηγού για την ενεργοποίηση και συμμετοχή του τοπικού πληθυσμού στην κατανόηση και προβολή της λιμενικής κληρονομιάς, που παράγεται από τα εργαστήρια συμμετοχικής κληρονομιάς (APP) εμπνευσμένα από το έργο Eurotour Heritage (MCE).
Μέσα από μια σειρά δράσεων και εκπαιδευτικών ενεργειών για την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων, ο στόχος του Έργου είναι διπλός :
- Ο ενστερνισμός αυτής της πολιτιστικής κληρονομιάς από τους κατοίκους και επαγγελματίες των λιμανιών.
- Η τουριστική αξιοποίηση αυτής της πολιτιστικής κληρονομιάς, δίνοντας σε αυτές τις πόλεις μια πιo ελκυστική εικόνα.
Το Έργο “Heritage Harbour Story Telling -HHST” κινητοποιεί 6 Ευρωπαίους εταίρους – Τουριστικούς Οργανισμούς, Πολιτιστικούς και Ερευνητικούς Φορείς, Εκπαιδευτικούς Οργανισμούς – σε 4 ευρωπαϊκές πόλεις. Οι εργασίες όλων των εταίρων (Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία και Κροατία) θα ενταχθούν σε ένα κοινό ψηφιακό εκπαιδευτικό εργαλείο, το οποίο θα μπορεί να διαδοθεί πέρα από το Έργο αυτό σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις – λιμάνια.
- France – Tourism Office of Bastia
- France – Petra Patrimonia
- Greece – I.M.T.I.I.E.
- Greece – ΜCE
- Italy – MEDORO
- Croatia – PROKULTURA
Μαζί με τους συνεργάτες μας από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Κροατία, θα προωθήσουμε δράσεις που βασίζονται στην κοινότητα για το “άνοιγμα” νέων βιώσιμων τουριστικών προορισμών!
Μάθετε περισσότερα νέα για το έργο και στο FB:
www.facebook.com/Harbor-Heritage-Story-Telling-101245104956585/
Για τις δράσεις αυτές, θα υπάρξουν σχετικές ενημερώσεις μέσω e-mails, μέσω των social media που το Ι.Μ.Τ.Ι.Ι.Ε. διαθέτει και από τον παρόντα διαδικτυακό μας χώρο.
Το Ινστιτούτο Μελέτης της Τοπικής Ιστορίας και της Ιστορίας των Επιχειρήσεων ΑΜΚΕ (Ι.Μ.Τ.Ι.Ι.Ε.) εγκαινιάζει τον ΚΥΚΛΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ με θέμα «185 χρόνια νεότερος Πειραιάς: Όψεις της ιστορίας και του πολιτισμού της πόλης» (Δεκέμβριος 2020 – Ιούνιος 2021).
Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώνει σε συνεργασία με το Μεσογειακό Κέντρο Περιβάλλοντος, στις 16 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 18:00, Ψηφιακή Εκδήλωση με θέμα: «Παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ “Heritage Harbour Story Telling – HHST” (Πειραιάς – Μπαστιά – Σπλιτ και Κατάνια)».
To πρόγραμμα θα παρουσιάσουν:
Νικόλαος Μέλιος (Οικονομολόγος – ΜΑ Επικοινωνία / Ι.Μ.Τ.Ι.Ι.Ε.)
Ευαγγελία Μπαφούνη (Ιστορικός)
Isabelle Bouchy (Χωροτάκτης, Μεσογειακό Κέντρο Περιβάλλοντος)
Isabelle Trinquelle (Νομικός, Μεσογειακό Κέντρο Περιβάλλοντος)
Θα ακολουθήσει συζήτηση για το πρόγραμμα με εκπρόσωπους Επαγγελματικών Φορέων, Πολιτιστικών Σωματείων, Φορέων του Τουρισμού, εκπαιδευτικούς, πανεπιστημιακούς και πολίτες που συμμετείχαν στην πρώτη φάση της έρευνας.
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Δρ. Άγγελος Φ. Βλάχος (Σύμβουλος Τουριστικής Πολιτικής – Μέλος Δ.Σ. Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης [ΟΛΘ]).
Χορηγοί επικοινωνίας:
– «EthosLab» Κέντρο Έρευνας για τη Διακυβέρνηση και την Αειφορία IKE
– CSRindex
Η εκδήλωση θα διαρκέσει 60’-90΄ και θα διεξαχθεί μέσω προκαθορισμένης διαδικτυακής πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο imtiie@otenet.gr, ώστε να λάβουν τους σχετικούς κωδικούς πρόσβασης.