Αειφορία & Εθελοντισμός

0
145
Αειφορία & Εθελοντισμός
Αειφορία & Εθελοντισμός

Οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε.
« Οι Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι το μονοπάτι που μας οδηγεί σε ένα κόσμο δικαιότερο, πιο ειρηνικό και ευημερούντα, και σε έναν υγιή πλανήτη. Είναι επίσης μια πρόσκληση για αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο καθήκον από το να επενδύσουμε στην ευημερία των νέων» . (Αντόνιο Γκουτέρες, Γ.Γ. Ο.Η.Ε.) – Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης του Ο.Η.Ε.

Οι 17 αυτοί Στόχοι του Ο.Η.Ε. είναι οι ακόλουθοι:

  • Στόχος 1: Μηδενική Φτώχεια – Δίνουμε τέλος σε όλες τις μορφές της φτώχειας, παντού.
  • Στόχος 2: Μηδενική Πείνα – Δίνουμε τέλος στην πείνα, πετυχαίνουμε την επισιτιστική ασφάλεια, βελτιώνουμε τη διατροφή και τη βιώσιμη γεωργία.
  • Στόχος 3: Καλή Υγεία και Ευημερία – Διασφαλίζουμε μία ζωή με υγεία και προάγουμε την ευημερία για όλους, σε όλες τις ηλικίες.
  • Στόχος 4: Ποιοτική Εκπαίδευση – Διασφαλίζουμε την ελεύθερη, ισότιμη και ποιοτική εκπαίδευση προάγοντας τις ευκαιρίες για δια βίου μάθηση.
  • Στόχος 5: Ισότητα των Φύλων – Επιτυγχάνουμε την ισότητα των φύλων και την χειραφέτηση όλων των γυναικών και των κοριτσιών.
  • Στόχος 6: Καθαρό Νερό και Αποχέτευση – Διασφαλίζουμε τη διαθεσιμότητα και τη βιώσιμη διαχείριση του νερού και των εγκαταστάσεων υγιεινής για όλους.
  • Στόχος 7: Φτηνή και Καθαρή Ενέργεια – Διασφαλίζουμε την πρόσβαση σε οικονομική, αξιόπιστη, βιώσιμη και σύγχρονη ενέργεια για όλους.
  • Στόχος 8: Αξιοπρεπής Εργασία και Οικονομική Ανάπτυξη – Προάγουμε τη διαρκή, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς οικονομική ανάπτυξη και την πλήρη και παραγωγική απασχόληση και αξιοπρεπή εργασία για όλους.
  • Στόχος 9: Βιομηχανία, Καινοτομία και Υποδομές – Οικοδομούμε ανθεκτικές υποδομές, προάγουμε την ανοιχτή και βιώσιμη βιομηχανοποίηση και ενθαρρύνουμε την καινοτομία.
  • Στόχος 10: Λιγότερες Ανισότητες – Μειώνουμε την ανισότητα εντός και μεταξύ των χωρών.
  • Στόχος 11: Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες – Δημιουργούμε ασφαλείς, προσαρμοστικές βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, χωρίς αποκλεισμούς.
  • Στόχος 12: Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή – Διασφαλίζουμε τη βιώσιμη κατανάλωση και μεθόδους παραγωγής.
  • Στόχος 13: Δράση για το Κλίμα – Αναλαμβάνουμε άμεση δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της.
  • Στόχος 14: Ζωή στο Νερό – Προστατεύουμε και χρησιμοποιούμε με βιώσιμο τρόπο τους ωκεανούς, τις θάλασσες και τους θαλάσσιους πόρους για βιώσιμη ανάπτυξη.
  • Στόχος 15: Ζωή στη Στεριά – Προωθούμε τη βιώσιμη χρήση των χερσαίων οικοσυστημάτων και δασών, καταπολεμούμε την ερημοποίηση, αναστρέφουμε την υποβάθμιση του εδάφους και της βιοποικιλότητας.
  • Στόχος 16: Ειρήνη, Δικαιοσύνη και Ισχυροί Θεσμοί – Προάγουμε τις ειρηνικές και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνίες, παρέχουμε πρόσβαση στη δικαιοσύνη για όλους και οικοδομούμε αποτελεσματικούς θεσμούς σε όλα τα επίπεδα.
  • Στόχος 17: Συνεργασία για τους Στόχους – Ενισχύουμε τα μέσα εφαρμογής και ανανεώνουμε την Παγκόσμια Συνεργασία για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης: Για μια καλύτερη ζωή παντού στον κόσμοΠεριφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης του Ο.Η.Ε.

To I.M.T.I.I.E. θεωρεί ότι η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των πολιτών για τα θέματα της βιώσιμης ανάπτυξης και για τις εθνικές και παγκόσμιες προτεραιότητες αναφορικά με την παγκόσμια δέσμευση σε ότι αφορά στην επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., αποτελεί κοινωνική αναγκαιότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, εκμεταλλευόμενο τη δύναμη της επικοινωνίας, μέσω των social media που διαθέτει, διαχέει στα μέλη, τους φίλους και τους ακολούθους του μια έγκαιρη, έγκυρη και διαρκή πληροφόρηση σε ό,τι αφορά στα θέματα βιώσιμης ανάπτυξης.

Παράλληλα, με δράσεις και παρεμβάσεις του (σε συνεργασία με άλλους Φορείς ή ενώσεις πολιτών), σε τοπικό επίπεδο ή όπου αλλού κατά περίπτωση δραστηριοποιείται, προσπαθεί να συμβάλλει δημιουργικά στην ανάδειξη και επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με τα θέματα της αειφόρου ανάπτυξης.

Το Ινστιτούτο Μελέτης της Τοπικής Ιστορίας και της Ιστορίας των Επιχειρήσεων Α.Μ.Κ.Ε. (ΙΜΤΙΙΕ) συμμετέχει στο in action SDGs week, την ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ για τους Παγκόσμιους Στόχους.

Για τον Άνθρωπο

  • To I.M.T.I.I.E. ως «υπεύθυνος πολίτης», στο πλαίσιο των νέων συνθηκών που διαμορφώθηκαν από την τρέχουσα πανδημία, αποφάσισε:
    • Να αναστείλει άμεσα, για την ασφάλεια των φίλων και των συνεργατών του, όλες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις του έως και το πέρας του καλοκαιριού και στη συνέχεια να επανεκτιμήσει τη στρατηγική του και τις δράσεις του με βάση τις νέες εξελίξεις, όπως αυτές θα έχουν διαμορφωθεί.
    • Να στηρίξει το Παλαιοβιβλιοπωλείο των αστέγων.
      • Η αφορμή – Η γνωριμία – Η οφειλή: Αφορμή το 17th Annual CSR Conference του American-Hellenic Chamber of Commerce (Νοέμβριος 2019) και η πρόσκληση του Λεωνίδα Κουρσούμη να μας μιλήσει για έναν αγώνα ζωής, για το Παλαιοβιβλιοπωλείο των αστέγων. Η γνωριμία με τον άνθρωπο, με το όραμα και τον αγώνα του άφησαν βαθιά μέσα μας το αποτύπωμά τους. Λίγα τα λόγια του, στέρεα τα βήματά του, βαριά τα συναισθήματά του και η ελπίδα του μερτικό για όλους μας. Αποφασίσαμε να συνδράμουμε, με τις μικρές μας δυνάμεις, αλλά τα γεγονότα μάς πήγαν πολύ πίσω. Ενώσαμε τις δυνάμεις μας η οικογένεια, η Ethos Lab IKE και το Ινστιτούτο Μελέτης της Τοπικής Ιστορίας και της Ιστορίας των Επιχειρήσεων ΑΜΚΕ και σήμερα καταφέραμε να παραδώσουμε τα πρώτα 22 κιβώτια (βιβλία σε άριστη κατάσταση, παλαιά συλλεκτικά περιοδικά, καρτ-ποστάλ και άλλα έντυπα) και παλαιό εξοπλισμό περιφερειακών Η/Υ για την ενίσχυση αυτής της προσπάθειας. Τα λόγια και πάλι λίγα, η συγκίνηση μεγάλη για ανθρώπους σύμβολα ζωής και η υπόσχεση για ένα επόμενο ραντεβού σύντομα η ελπίδα όλων μας. Σήμερα, δεν δώσαμε. ΠΗΡΑΜΕ!
      • Η οφειλή: Η επόμενη μέρα μάς χρειάζεται όλους, γερούς, περήφανους και όρθιους στα πόδια μας.Οφείλουμε, ως επιχειρήσεις, ως φορείς της κοινωνίας των πολιτών, αλλά κυρίως ως άτομα να λειτουργούμε υπεύθυνα με στόχο την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή. Σας ευχαριστούμε Λεωνίδα Κουρσούμη και Παλαιοβιβλιοπωλείο των αστέγων.
    • Να στηρίξει ως χορηγός επικοινωνίας και ως μέντορας τον 1ο Απομακρυσμένο Μαραθωνίου Καινοτομίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας Antivirus Crowdhackathon. Το Antivirus Crowdhackathon είναι ο 1ος Απομακρυσμένος (remote) Μαραθώνιος Καινοτομίας για Ψηφιακές Εφαρμογές και Μεθοδολογίες για την Οικονομία και την Κοινωνία που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας. Ο μαραθώνιος καινοτομίας θα επαναλαμβάνεται σε κύκλους κάθε 2 εβδομάδες. Ολοκληρώθηκε ήδη με επιτυχία ο 1ος κύκλος του και βρίσκεται σε εξέλιξη η διοργάνωση του 2ου κύκλου.
    • Να στηρίξει ως Partner την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία #EUvsVirus Pan-European Hackathon (24, 25 and 26 April 2020) και διαθέσει στέλεχός του ως μέντορα στο θεσμό.
  • To I.M.T.I.I.E. θεωρεί ότι η εταιρική και η κοινωνική υπευθυνότητα αποτελούν σημαντικούς πυλώνες για την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης και τη δημιουργία κουλτούρας του «υπεύθυνου πολίτη». Στο πλαίσιο αυτό, εκμεταλλευόμενο τη δύναμη της επικοινωνίας, μέσω των social media που διαθέτει, διαχέει στα μέλη, τους φίλους και τους ακολούθους του έγκαιρη, έγκυρη και διαρκή πληροφόρηση σε ότι αφορά στα θέματα εταιρικής και κοινωνικής υπευθυνότητας προσδίδοντας ιδιαίτερο βάρος στα κοινωνικά προβλήματα. Παράλληλα, συνεργάζεται με επιχειρήσεις και Φορείς που έχουν αναγνωρισμένο έργο στον τομέα της εταιρικής και κοινωνικής υπευθυνότητας και συμμετέχει σε επιμέρους προγράμματα που υλοποιούν.
  • To I.M.T.I.I.E. θεωρεί ότι η κοινωνική συνοχή και η κοινωνική αλληλεγγύη αποτελούν σημαντικούς πυλώνες για την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης και τη δημιουργία κουλτούρας του «υπεύθυνου πολίτη». Στο πλαίσιο αυτό, με βάση τις κατά περίπτωση δυνατότητες και διαθέσιμότητές του, έχει στηρίξει Σχολεία και Φορείς που δραστηριοποιούνται στους τομείς αυτούς (όπως: Σχολεία της Βοιωτίας, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, η Γωνιά του Παιδιού, το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας, ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων κ.ά.) συμμετέχοντας εθελοντικά σε δράσεις τους ή διαθέτοντας σειρές των εκδόσεών του για την οικονομική τους ενίσχυση.
  • To I.M.T.I.I.E. θεωρεί ότι η εταιρική και η κοινωνική υπευθυνότητα αποτελούν σημαντικούς πυλώνες για την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης και τη δημιουργία κουλτούρας του «υπεύθυνου πολίτη». Στο πλαίσιο αυτό, με βάση τις κατά περίπτωση δυνατότητες και διαθέσιμότητές του, το Ι.Μ.Τ.Ι.Ι.Ε. προσπαθεί να παρέχει ευκαιρίες απασχόλησης σε νέους επιστήμονες, ενώ παράλληλα υποστηρίζει αναγνωρισμένους εθνικούς και διεθνείς θεσμούς που ενισχύουν την κινητικότητα των νέων για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας και την κατανόηση των πολιτισμών άλλων χωρών. Αναλυτικότερα:
    • Το Ι.Μ.Τ.Ι.Ι.Ε. κατά την περίοδο 1998-2001 απασχόλησε με πλήρες ωράριο εργασίας και πλήρη μισθολογική/ ασφαλιστική κάλυψη 2 νέους επιστήμονες (1 πτυχιούχο ΑΕΙ και 1 κάτοχο μάστερ) για την κάλυψη των διοικητικών και ερευνητικών του εργασιών.
    • Το Ι.Μ.Τ.Ι.Ι.Ε., το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013, απασχόλησε 1 μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου – Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Επικοινωνία και Δημοσιογραφία» ώστε να ολοκληρώσει την πρακτική της άσκηση για ένα τρίμηνο.
    • Το Ι.Μ.Τ.Ι.Ι.Ε., το 2018, στήριξε οικονομικά τις δράσεις της AIESEC του Πανεπιστημίου Πειραιά και ανέλαβε την εθελοντική απασχόληση και εκπαίδευση 2 ξένων φοιτητριών (1 από τη Γαλλία/Audencia Business School-Nantes και 1 από την Ινδία/Manipal Institute of Technology-Karnataka). Οι δύο ξένες φοιτήτριες εκπαιδεύτηκαν στα αντικείμενα «Marketing & Social Media για μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς» και «Networking & Fundraising για μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς» για ένα δίμηνο και συνέδραμαν ουσιαστικά στην ανάπτυξη και επικαιροποίση του περιεχομένου τις ιστοσελίδας του Ι.Μ.Τ.Ι.Ι.Ε. και στην προετοιμασία του σε ότι αφορά στη χάραξη μιας νέας και σύγχρονης χορηγικής του πολιτικής.
    • Το Ι.Μ.Τ.Ι.Ι.Ε. σχεδιάζει την ένταξή του στο «ΑΤΛΑΣ» (Σύστημα Κεντρικής Υποστήριξης της Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών/τριών των Α.Ε.Ι. της χώρας), μέσω του οποίου παρέχονται ευκαιρίες εκπαίδευσης και απόκτησης εργασιακής εμπειρίας σε νέους.
  • Εκτός όμως των στενών ερευνητικών και ιστορικών του αναζητήσεων, το Ι.Μ.Τ.Ι.Ι.Ε. έχει έρθει σε συνεργασία με άλλους φορείς για την προβολή θεμάτων ευρύτερης κοινωνικής σημασίας όπως η καταπολέμηση των εξαρτησιογόνων ουσιών (συνεργασία με την Θεραπευτική Κοινότητα «ΝΟΣΤΟΣ» στο πλαίσιο Έκθεσης Ιστορικών Τεκμηρίων και Φωτογραφίας) και η προβολή της σημασίας της δωρεάς οργάνων και της μεταμόσχευσης (συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων Ε.Ο.Μ. στο πλαίσιο έκδοσης του Ι.Μ.Τ.Ι.Ι.Ε. αφιερωμένης στη μεταμόσχευση).

Για το Περιβάλλον

  • To I.M.T.I.I.E. πιστεύει ότι η ενημέρωση και η εκπαίδευση των πολιτών για τα θέματα της περιβαλλοντικής ευθύνης και της περιβαλλοντικής διαχείρισης αποτελούν σημαντικούς παράγοντες επίτευξης της αειφόρου ανάπτυξης και της δημιουργίας «υπεύθυνων πολιτών». Στο πλαίσιο αυτό, το Ι.Μ.Τ.Ι.Ι.Ε. εκμεταλλευόμενο τη δύναμη της επικοινωνίας, μέσω των social media που διαθέτει, διαχέει στα μέλη, τους φίλους και τους ακολούθους του έγκαιρη, έγκυρη και διαρκή πληροφόρηση σε ότι αφορά στα περιβαλλοντικά προβλήματα και τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Παράλληλα, συνεργάζεται με Φορείς και Πρωτοβουλίες που έχουν αναγνωρισμένο έργο στον τομέα της περιβαλλοντικής ευθύνης και της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε επιμέρους προγράμματα που υλοποιούν (όπως το Aeiforum, το Μεσογειακό Κέντρο Περιβάλλοντος, η Συμμαχία για του Κλίμα, κ.ά.).
  • Το Ι.Μ.Τ.Ι.Ι.Ε., ως ένας μικρός Φορέας, δεν έχει σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Στο πλαίσιο όμως της εφαρμογής «βέλτιστων πρακτικών» εταιρικής υπευθυνότητας, μεριμνά για την συστηματική και πολύπλευρη ανάπτυξη δράσεων ανακύκλωσης για το χαρτί, τα τόνερ και τον εξοπλισμό που διαθέτει και χρησιμοποιεί. Τα σχετικά υλικά είτε διατίθενται σε πιστοποιημένες δομές ανακύκλωσης, είτε σε συνεργαζόμενες προμηθεύτριες εταιρείες. Ειδικότερα, ανακυκλώνονται μικρές μπαταρίες, χαρτί, τόνερ, κάψουλες από καφιετιέρες και έπιπλα, ηλεκτρονικός και ηλεκτρικός εξοπλισμός, εφόσον δεν μπορεί να δωρηθεί για επανάχρηση. Το Ι.Μ.Τ.Ι.Ι.Ε. στο πλαίσιο των δράσεων εταιρικής υπευθυνότητας και αειφορίας που αναπτύσσει, με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος, γράφτηκε στην Πρωτοβουλία THEGREENCITY. Το ΤΗΕ GREEN CITΥ είναι το πρώτο Πρόγραμμα Επιβράβευσης Ανακύκλωσης Πολιτών στην Ελλάδα που σου δίνει τη δυνατότητα να ανακυκλώνεις τα διαχωρισμένα υλικά σου και να συλλέγεις πόντους επιβράβευσης. “Ανακυκλώνω. Συμμετέχω. Κερδίζω.”. Ως μέλος του απολαμβάνεις πολλά οφέλη από τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις και παράλληλα βοηθάς το δήμο σου να μειώσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα! Μέσω του Προγράμματος στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι δήμοι της Περιφέρειας Αττικής, μπορείς να ανακυκλώσεις 8 διαφορετικούς τύπους υλικών (χαρτί/χαρτόνι, πλαστικά, μεταλλικά αντικείμενα, αλουμίνιο, γυαλί, ηλεκτρονικός & ηλεκτρικός εξοπλισμός, βρώσιμα έλαια και λίπη, ρούχα/ένδυση και υπόδηση ή υφάσματα). Κάνε ένα καλό για το περιβάλλον και γίνε και εσύ (ιδιώτης ή επιχείρηση) μέλος του ΤΗΕ GREEN CITΥ.
  • Το Ι.Μ.Τ.Ι.Ι.Ε. συμμετείχε στην Ημερίδα την οποία διοργάνωσε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Άμφισσας σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας με θέμα «Η διαχείριση των υδάτινων πόρων της Κωπαΐδας στο χώρο και στο χρόνο». (Ορχομενός) (4 Νοεμβρίου 2015)
    • Μέλιος Νικόλαος «Παρατηρώντας τις συνέχειες και ασυνέχειες στη μακρά ιστορία της Κωπαΐδας: Η αλλαγή του τοπίου και των κοινωνικο-οικονομικών σχέσεων στο χώρο και το χρόνο ως αποτέλεσμα των έργων εγγείων βελτιώσεων (αποστραγγίσεων και αρδεύσεων)».
  • Το Ι.Μ.Τ.Ι.Ι.Ε. έχει συμμετάσχει ενεργά σε πρωτοβουλίες που σχετίζονταν με τη διαφύλαξη τμημάτων του αστικού ιστού του Πειραιά (ΧΡΩΠΕΙ, Κεραμουργεία Δηλαβέρη, Λιπάσματα Δραπετσώνας, Στρατόπεδα Αγ. Ιωάννου Ρέντη-Καμινίων) και τη μετατροπή τους σε χώρους πρασίνου, αναψυχής και πολιτισμού. Στο πλαίσιο αυτό, το 2003, προσκάλεσε τον Γάλλο καθηγητή ιστορίας Jacque Marseille και τον Μορφωτικό Ακόλουθο της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα Alex. Pajon να καταθέσουν τις απόψεις τους για τη διαφύλαξη και ανάδειξη του βιομηχανικού χώρου της Κεραμουργείας Δηλαβέρη και της Κλωστοϋφαντουργείας Ρετσίνα αλλά και των χώρων των Μόνιμων Δεξαμενών Βασιλειάδη και των Λιπασμάτων της Δραπετσώνας.
  • To I.M.T.I.I.E. συμμετέχει από το 2015 στη μεγαλύτερη Παγκόσμια Δράση για το Κλίμα «Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ» η οποία διοργανώνεται από το WWF μια φορά το χρόνο στα τέλη Μαρτίου ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους, τις κοινότητες, τις επιχειρήσεις και τους κρατικούς φορείς, να σβήνουν τoν μη απαραίτητο ηλεκτρικό φωτισμό για εξήντα λεπτά, από τις 8:30’μ.μ. έως τις 9:30’μ.μ., ώστε να εξοικονομείται ενέργεια, σε μία συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας υπέρ της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Το Ι.Μ.Τ.Ι.Ι.Ε. παράλληλα, προσκαλεί μέσω των social media που διαθέτει τα μέλη, τους φίλους και τους ακολούθους του να συμμετέχουν ενεργά σε αυτή την παγκόσμια πρωτοβουλία.

Ως Ινστιτούτο Μελέτης της Τοπικής Ιστορίας και της Ιστορίας των Επιχειρήσεων ΑΜΚΕ (Ι.Μ.Τ.Ι.Ι.Ε.), με μεγάλη μας χαρά συμμετείχαμε με στέλεχός μας ως μέντορα και υποστηρίζουμε θερμά στον 1ο Μαραθώνιο Καινοτομίας Ανάπτυξης Λύσεων και εφαρμογών για μια ζωή χωρίς πλαστικά μίας χρήσης SUP Free hackathon. Ο μαραθώνιος καινοτομίας SUP Free hackathon είναι η πρώτη δράση ανοιχτής καινοτομίας στο πλαίσιο της εθνικής καμπάνιας «Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης», υποστηρίζεται από την Lidl Ελλάς σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιου Κ. Λασκαρίδη υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και διοργανώνεται από την εταιρία τεχνολογίας και καινοτομίας Crowdpolicy. Ο μαραθώνιος πραγματοποιήθηκε 11-13 Δεκεμβρίου 2020 με απομακρυσμένα συνεργατικά εργαλεία.https://crowdhackathon.com/sup-free/

  • Τo Ινστιτούτο Μελέτης της Τοπικής Ιστορίας και της Ιστορίας των Επιχειρήσεων Α.Μ.Κ.Ε. συμμετέχει ενεργά και υποστηρίζει ένθερμα το GreenTeclab μια εξαιρετική πρωτοβουλία του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.
    • Το Έργο GreenTecLab Ενδυνάμωση για «πράσινες» νεοσύστατες επιχειρήσεις για την προστασία του κλίματος και τη βιωσιμότητα:
      • Δημιουργεί τοπικά εργαστήρια εκκίνησης για την υποστήριξη & τη δικτύωση νέων με πράσινες ιδέες.
      • Προσφέρει μια εικονική πλατφόρμα για δικτύωση με τοπικούς, εθνικούς και ευρωπαίους εταίρους, για την ανάπτυξη κοινών ιδεών, για πληροφορίες και για κατάρτιση.
      • Προσφέρει ατομική καθοδήγηση & συστηματική υποστήριξη για νέους με πράσινες ιδέες.
      • Δημιουργεί θέσεις εργασίας & μελλοντικές προοπτικές.
    • To Έργο GreenTecLab προσφέρει:
      • Κέντρο Εκπαίδευσης δημιουργικών ιδεών Σύντομη Παρουσίαση των δράσεων.
      • Ευκαιρίες Συνεργασίας.
      • Δομές Καθοδήγησης & Υποστήριξης σε Αθήνα και Κρήτη.
      • Διεθνές δίκτυο.
      • Μάθηση από ομότιμους (Peer-Coaching).
      • Πλατφόρμα συλλογικής χρηματοδότησης (Crowd funding).
  • Δεν παραλείπουμε φυσικά να συντηρούμε τον μικρό κήπο της Λέσχης Ανάγνωσης του Ι.Μ.Τ.Ι.Ι.Ε. και να παράγουμε από την κληματαριά του βιολογικό μούστο και ξύδι.

Εθελοντισμός

  • To I.M.T.I.I.E. πιστεύει στον εθελοντισμό, στην κοινωνική συνοχή και στην κοινωνική αλληλεγγύη. Για το λόγο αυτό και χρησιμοποιεί τα social media τα οποία διαθέτει για την προβολή και προώθηση σχετικών δράσεων τόσο προς τα μέλη, τους φίλους και τους ακολούθους του, όσο και προς το ευρύτερο κοινό. Το Ι.Μ.Τ.Ι.Ι.Ε. έχει επίσης διαθέσει σειρές των εκδόσεών του για την ενίσχυση του έργου Σχολείων και Φορέων με αναγνωρισμένη κοινωνική συνεισφορά, ενώ παράλληλα μέλη του έχουν συμμετάσχει σε διάφορες εθελοντικές εκπαιδευτικές και κοινωνικές δράσεις για τις οποίες έχουν λάβει τιμητικές και ευχαριστήριες διακρίσεις.