«Το Ινστιτούτο Μελέτης της Τοπικής Ιστορίας και της Ιστορίας των Επιχειρήσεων (Ι.Μ.Τ.Ι.Ι.Ε. ) προχώρησε στην έκδοση του δεύτερου περιοδικού του με τίτλο Τα μικρά Πειραϊκά.  Δεν είναι εύκολο πράγμα η έκδοση ενός περιοδικού και ειδικά σε καιρούς χαλεπούς, όταν μάλιστα εκκρεμεί η έκδοση  του τρίτου τεύχους του επιστημονικού του περιοδικού Πειραϊκά.
Παρ’ όλα αυτά, η έλλειψη ενός εντύπου που να καταγράφει το στίγμα της πόλης μας, του Πειραιά, σ’ όλους τους τομείς, είναι κάτι παραπάνω από εμφανής και πολύ περισσότερο ενός εντύπου  που θα παρουσιάζει το πώς θέλουμε την πόλη αυτή, τι πρέπει να  αλλάξουμε ώστε να γίνει βιώσιμη και φιλική στον πολίτη.
Είδαμε Τα μικρά Πειραϊκά σαν το μικρό αδελφάκι των Πειραϊκών και τα φανταστήκαμε πιο ανάλαφρα, πιο δροσερά, ένα βήμα διαλόγου για όλους όσοι έχουν κάτι να πουν για την τέχνη, τη λογοτεχνία, την ιστορία και τον πολιτισμό αλλά και για τον Πειραιά που μας πληγώνει, για τον Πειραιά που ονειρευόμαστε. Κοντολογίς, το νέο μας περιοδικό το είδαμε σαν μια νυχτερινή συνάθροιση φίλων και γνωστών που αισθάνονται ότι κάτι θέλουν να πουν και κάτι να καταθέσουν στο χαρτί.
Ο τίτλος του Τα μικρά Πειραϊκά  αποτελεί σχήμα οξύμωρο, γιατί το νέο μας περιοδικό έχει μεγαλύτερο σχήμα από τα Πειραϊκά και λιγότερες σελίδες. Θα περιλαμβάνει ένα μεγαλύτερο εύρος θεμάτων όπως: απόψεις για την πόλη, τοπική ιστορία και πολιτισμός, θέματα περιβάλλοντος και οικολογίας, λογοτεχνία και ποίηση, τεκμήρια και μαρτυρίες για την πόλη, αφιερώματα στην εκπαίδευση, τον κινηματογράφο και το θέατρο, όψεις από τις γειτονιές και τα στέκια του Πειραιά, επιχειρηματικότητα, βιβλιοπαρουσιάσεις και πολλά άλλα.
Ο τίτλος του Τα μικρά Πειραϊκά  αποτελεί σχήμα οξύμωρο, γιατί το νέο μας περιοδικό έχει μεγαλύτερο σχήμα από τα Πειραϊκά και λιγότερες σελίδες. Θα περιλαμβάνει ένα μεγαλύτερο εύρος θεμάτων όπως: απόψεις για την πόλη, τοπική ιστορία και πολιτισμός, θέματα περιβάλλοντος και οικολογίας, λογοτεχνία και ποίηση, τεκμήρια και μαρτυρίες για την πόλη, αφιερώματα στην εκπαίδευση, τον κινηματογράφο και το θέατρο, όψεις από τις γειτονιές και τα στέκια του Πειραιά, επιχειρηματικότητα, βιβλιοπαρουσιάσεις και πολλά άλλα.» (Πειραιάς 2009)

Κεντρική διάθεση των εκδόσεων του Ι.Μ.Τ.Ι.Ι.Ε.:

  • Για την Αθήνα:
    • Βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης
      (Αμερικής 13, τηλ: 210.36.14.143, φαξ: 210.36.14.163)
    • Εκδοτικός Οίκος ΜΕΛΙΣΣΑ
      (Σκουφά 58, τηλ.: 210.36.11.692) & e-shop: melissabooks.com
  •  Για τον Πειραιά και την υπόλοιπη Ελλάδα
    • Βιβλιοχαρτοπωλείο Β. Παρασκευόπουλος 
      (Καραΐσκου 157, Πειραιάς, τηλ.: 210.42.96.505)  & e-shoppaperonline.gr